LM (031) / Pribylina - skládka Pod brehom - SK/EZ/LM/419 (Platný stav- register C)

Detaily vykonaných rekultivačných prác environmentálnej záťaže

Údaje o zhotoviteľovi
Typ vykonanej práce
rekultivačné práce
Názov záverečnej správy
v registri nie je uvedené
Objednavateľ
v registri nie je uvedené
Zhotoviteľ
obec
Riesiteľ
v registri nie je uvedené
Dátum začatia prác
v registri nie je uvedené
Dátum ukončenia prác
1.12.2001
Poznámka anotátora k vykonanej práci
v registri nie je uvedené
Stav realizácie rekultivácie
v registri nie je uvedené
Stav projektovej dokumentácie
nie sú údaje o spracovaní projektovej dokumentácie
Celková výška nákladov na rekultivačné práce v €
v registri nie je uvedené
Zdroj financovania rekultivačných prác
v registri nie je uvedené
Popis rámcového hodnotenia výsledkov
Skládka bola podľa informácií OÚŽP iba zahrnutá - prekrytá. Nakoľko sa skládka nachádza na okraji spoločnej nivy potoka Pribylina a rieky Belej, nedá sa vylúčiť kontaminácia podzem. a povrch. vôd. Dátum a vykonávateľ prekrytia je iba predpoklad.
Doplňujúce informácie
Nakoľko je skládka prekrytá - zahrnutá, je ťažké identifikovať, kde presne bola. Dá sa to iba podľa novonavozeného odpadu. Podľa pracovníkov OÚŽP L. Mikuláš bola skládka na okraji nivy Belej a Pribyliny. Niva je pokrytá hustým porastom.
Metódy vykonanej rekultivácie
Názov metódy rekultivácie
Zahrnutie skládky (zeminou alebo stavebným odpadom)
 Popis metódy rekultivácie:  Veľmi často používaná metóda rekultivácie, podstatou ktorej je prosté prekrytie skládky odpadu dostupnou zeminou (prípadne stavebným odpadom) za pomoci mechanizmov, zvyčajne vrátane úpravy povrchu terénu skládky (zavezenie skládky odpadu zeminou na úroveň okolitého terénu, úpravy sklonu svahu skládky odpadu, tak aby nedochádzalo k zosúvaniu uloženého materiálu, ak povrch skládky je nad úrovňou okolitého terénu...). Prekrytie skládky zeminou je možné použiť u všetkých skládok odpadu. V prípade skládok odpadu kategórie "ostatné odpady" je často konečnou a zvyčajne dostatočnou metódou rekultivácie, ak bola korektne realizovaná (v praxi sú niektoré skládky odpadu iba provizórne zahrnuté, bez úprav sklonu terénu, bez vegetačného pokryvu). Na prekrytie je nutné použiť neznečistenú zeminu. Odporúča sa použiť zeminu s podielom humusu, prípadne dodatočne prekryť povrch zeminy vrstvou humusu o hrúbke aspoň 10 cm a následné realizovať zatrávnenie, prípadne výsadbu nenáročnej zelene. U skládok odpadu, kde sú uložené odpady kategórie "zvláštne a nebezpečné odpady" je táto metóda rekultivácie iba dočasným riešením, vyžadujúcim následné riešenie resp. je iba jednou čiastkovou metódou z komplexu metód a opatrení, ktoré je nutné realizovať.

Némethyová, M., Kovačiková, M., Matys, M., 2000: Metódy sanácie skládok – starých environmentálnych záťaží. Vestník MŽP SR, ročník VIII, čiastka 6, kap. III. Stanoviská, správy a informácie.